Labská stezka propaguje
Podpořili nás
Hledáme spolupracovníky

LABSKÁ STEZKA o.s. HLEDÁ

regionální externí zástupce pro obchodní činnost v koridoru řeky Labe a Mrliny.

INFORMACE NA
TEL: 325 533 803, 777 55 66 90
nebo email: info@labskastezka.cz

Naše fotky na Rajčeti
Kalendář akcí
Pro partnery: přidat akci

Otevření levého břehu cyklostezky v Nymburce - pozvánka

Otevření levého břehu cyklostezky v Nymburce - pozvánka




Město Nymburk touto stavbou v letošním roce dokončilo labskou levobřežní cyklostezku přes celé své katastrální území s živičným povrchem s šířkou převážně 3 + 0,5m. Tím vznikl mezi hydroelektrárnou v Poděbradech a železničním mostem přes Labe v Nymburce ucelený okruh cyklostezek vedoucí po obou březích Labe s asfaltovým povrchem umožňující návštěvníkům obou měst bezpečný přejezd přes řeku po cyklopěších komunikacích. Nově vybudovaný úsek je součástí regionální cyklostezky č.19, začíná na křižovatce ulic Zálabská a Na Bělidlech u vily „Hrabalka“ a končí na 57 říčním kilometru u zahrádkářské kolonie zaústěním na místní komunikaci vedoucí ke statku Komárno. Od tohoto statku pokračuje cyklostezka úsekem vybudovaným v roce 2006 až k mostku přes říčku Výrovku.

Komunikace má povrch z asfaltobetonu a její konstrukce byla navržena pro dopravní zatížení tř. V (lehké) v ulici Na Bělidlech a tř.VI (velmi lehké) ve zbývající části. Toto řešení bylo zvoleno z důvodu nutnosti zajistit v ulici Na Bělidlech dopravní obsluhu přilehlých rodinných domů a v dalším úseku jen občasný provoz osobních a nákladních vozidel Povodí Labe v rámci správy a údržby vodního toku a v neposlední řadě i pro zajištění vlastní údržby stezky a přilehlé zeleně. Stezka je lemovaná bílými vodícími pásy (2x0,25m) z betonových desek a je odvodněna prostřednictvím podélného a příčného sklonu do terénu. Prvních 120 metrů vedoucích v ulici Na Bělidlech má vozovku o šířce 5,5m a jsou zde navíc osazeny dvě kanalizační vpusti napojené na jednotnou kanalizační síť města. Dále pokračuje cyklostezka s šířkou vozovky 3+0,5m. V úseku od ulice Na Bělidlech po železniční most bylo v souběhu se stavbou cyklostezky vybudováno také veřejné osvětlení (8 nových světelných bodů). Dále bylo provedeno napojení této levobřežní cyklostezky na cyklostezku spojující Tyršovu ulici přes železniční most s Pražskou ulicí a současně zajišťující propojení levobřežní cyklostezky s pravobřežní cyklostezkou - značená Labská cyklotrasa, č. 24 ( v plánu je č.2).

Výstavba této I.etapy byla stejně jako v loňském roce stavba II.etapy realizována za podpory Státního fondu dopravní infrastruktury. Podpora dosáhla výše 2 835 000,-Kč.

Dokončením celé levobřežní cyklostezky Město přispělo nejen k rozvoji turistického ruchu, ale zejména k převedení cyklodopravy mezi Nymburkem a přilehlými obcemi včetně rekreační oblasti u jezera Vodrážka a Kerska ze silnic na tuto cyklostezku s následným zvýšením bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.Přiloženo je několik ilustračních fotografií o průběhu výstavby.

 


Při této příležitosti je vhodné také připomenout, že v roce 2006 Ing. arch. Jan Ritter navrhl pojmenovat trasu z Nymburka do Kerska, po které často chodil známý nymburský spisovatel jako Hrabalovu stezku. U příležitosti celostátní konference o Labské stezce v Poděbradech v červnu 2006, kterou zorganizoval Jan Ritter ve spoluráci s Ing Jaroslavem Martínkem a Ministerstvem zdravotnictví, byla uvedená trasa pokřtěna a také pojmenována po spisovateli Bohumilu Hrabalovi, za účasti významných osobností .


 

 


Kontakty
LABSKÁ STEZKA, z.s.

objekt PIN
Za Žoskou 2506, 288 02 Nymburk
tel: +420 325 533 803
e-mail: info@labskastezka.cz
GPS: 50° 12' 1,4'' N, 15° 2' 31,5'' E
Naši partneři

Další naše
partnery naleznete
v sekci Partneři