Labská stezka propaguje
Podpořili nás
Hledáme spolupracovníky

LABSKÁ STEZKA o.s. HLEDÁ

regionální externí zástupce pro obchodní činnost v koridoru řeky Labe a Mrliny.

INFORMACE NA
TEL: 325 533 803, 777 55 66 90
nebo email: info@labskastezka.cz

Naše fotky na Rajčeti

Pro partnery: přidat akci

Výroční zpráva 2017

Přehled aktivit Labské stezky o.s. v roce 2017

Akce spolku Labská stezka z.s. roku 2017 jsou přehledně uvedeny na www.labskastezka.cz v kalendáři akcí. Mezi hlavní aktivity spolku v roce 2017 patřily propagace Labské cyklotrasy, stezky Greenway Mrlina, pořádání vodáckých a pěších akcí, cyklojízd, pořádání a účast na seminářích, workshopech a konferencích a propagace projektu „Labská cyklotrasa od pramene k moři napříč Evropou bez bariér“.
Děkujeme všem, kteří podpořili naše projekty i veškerou činnost spolku Labská stezka z.s.

Podrobněji o akcích Labské stezky z.s.

Propagace, veletrhy, výstavy.

V první části roku 2017 jsme úspěšně prezentovali Labskou cyklotrasu, města a kraje na Labi na různých akcích, veletrzích a zejména v Brně na akci Region Tour a na prestižním veletrhu Holiday World Praha.
Předmětem činnosti spolku je rovněž marketing a průběžné, objektivní informování odborné i laické veřejnosti o stavu Labské cyklotrasy, jejich dokončených úsecích, akcích a novinkách. Na veletrzích jsme odpovídali hlavně na dotazy cykloturistů a také kolegů z infocenter na stav Labské cyklotrasy, na možnosti ubytování, služeb a typy na lokální zajímavosti a atraktivity.
Propagace činnosti probíhá průběžně jak na webu, tak i v atlase Labské cyklotrasy nebo formou skládacích map (Labská cyklotrasa, Mrlina), tištěných letáků a rovněž zodpovídáním telefonických a mailových dotazů na stav Labské cyklotrasy.

Cyklojízdy po Labské cyklotrase, koupání v Labi

V roce 2017 byla Labská stezka partnerem jarního Postřižinského Cyklootevíráku a podzimního Cyklozavíráku, s cyklojízdou po obou březích Labe. Roj 2017 byl věnován propagaci lázní na Labi, koupání v Labi, zpřístupňování řeky Labe pro rekreaci a zeleni kolem Labe. Proběhly akce zaměřené na úklid, údržbu a čistění břehů Labe a Mrliny. Proběhla jednání na Povodí Labe o možnosti zřízení rekreačních pláží na katastru města Nymburka z hlediska plavební dráhy a současné hloubky a stavu dna na vytypovaných místech.

Semináře, workshopy, jednání,konference

Aktivně jsme se zapojili do konferencí a workshopů o jednotné metodice hodnocení přístupnosti objektů pro hendikepované. Iniciovali jsme diskuzi a jednání o sjednocení barevnosti značení komunikací (semaforová barevnost) a turistických tras pro vozíčkáře v extravilanách. Obdobné označenování kategorií a stupńů přístupnopti komunikací (chodníky, obrubníky, přechody) je postupně aplikováno v intravilánech měst a obcí.
Jsme členy pracovní skupiny výše zmíněných aktivit, podporovaných MMR. Úzce spolupracujeme s KČT, Pražskou organizací vozíčkářů, NRZP, příslušnými destinacemi a infocentry.
Proběhla jednání na téma koupání v Labi a jeho přítocích, čistota vody v řekách, přístupy do vody, historické pláže, bezbariérové přístupyy do vody a bezabriérová místa pro rybolov.

Stezka Greenway Mrlina

Uspořádali jsme Odemykání a Zamykání Mrliny na podporu Dne Země a Dne vody spojené s úklidem břehů a čistěním koryta a břehů. Každoročními brigádami zlepšujeme zprůjezdnění řeky. Ve spolupráci s obcemi udržujeme průchodnou trasu po hrázích Mrliny mezi Nymburkem a Křincem. Jednáme s majiteli pozemků a Povodím Labe. Při akcích na propagaci stezky Greenway Mrlina spolupracujeme s refionálními organizacemi MAS: ("Podlipansko", "Svatojiřský les", "Otevřené zahrady Jičínska" a "Český ráj a Střední Pojizeří").

Ve spolupráci s Obcí Příchvoj - Markvartice i místními dobrovolníky spolupořádáme v polovině září Slavnosti Mrliny u jejího pramene, při nichž se navíc obnovuje tradice místního posvícení a Stínání kohouta. Projekt Greenway Mrlina je zařazen od roku 2009 do Cyklogenerelu Středočeského kraje.
Projekt podporuje Středočeský i Královéhradecký kraj.
Z akcí na Labi a Mrlině byly natočeny filmy, které jsou promítány na konferencích nebo jsou dostupné na www.labskastezka.cz a na www.youtube.cz.

Webové portály

Průběžně aktualizujeme webové portály:
www.labskastezka.cz, wwwtourdelabe.cz a www.gwmrlina.cz.
Soustavně monitorujeme a aktualizujeme stav služeb a v „Mapách" na webu a v sekci "Ubytování a další informace", od roku 2012 poskytujeme informace o službách a turistických atraktivitách v koridoru řeky Labe.

Ekonomika

Hospodaření zapsaného spolku Labská stezka z.s. za rok 2017, vykazuje účetní zisk ve výši 314.347,- Kč. Byla tím kompenzována ztráta z předchozích let. S ohledem na menší dotace ze státní zprávy oproti předchozímu období probíhala činnost spolku zejména dobrovolnicky a zaměřila se na poskytováním služeb místním samosprávám nebo poskytováním reklamy firmám z oblasti cestovního ruchu. Tímto zapsaný spolek Labská stezka pokrýval veřejně prospěšnou činnost v souladu se Stanovami i podmínkami přidělených dotací. Přehledné tabulky nákladů a výnosů jsou přílohou této zprávy.

Ing. arch. Jan Ritter Jan Polák
předseda Labské stezky z.s. účetnictví, ekonomika
______________________________________________________________________________________________

Výnosy 2017